FROM THE BLOG

Siłownia „do pomysłu do końca”. Krok nr 9a. Dieta zbilansowana – podstawy.

Tak jak obiecałem w ostatnim poście, dzisiaj zajmiemy się dietą zbilansowaną. Jest to jedna z najczęściej stosowanych diet przez osoby dbające o wygląd typu fit. Dieta zbilansowana polega na dostarczaniu wszystkich składników (makro i mikro) w ilości optymalnej do naszego wieku, wagi, aktywności fizycznej i założonego celu.

Zanim przejdziemy do planowania Twojej diety zbilansowanej musisz przyswoić podstawową wiedzę na temat trzech składników pokarmowych. Białka, węglowodanów i tłuszczu. Tylko najważniejsze dla Ciebie informacje. Bez zagłębiania się w akademickie szczegóły.

BIAŁKO

Białka (dla mocno ciekawskich: Wikipedia).

Białko wchodzi w skład kości, mięśni(!), zębów, włosów, tkanek.

Białka zbudowane są z aminokwasów. W skład białek wszystkich organizmów żywych wchodzi głównie 20 podstawowych aminokwasów. Dzielimy je na egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie wytworzyć i należy dostarczyć je wraz z pożywieniem oraz endogenne, czyli takie, które organizm jest w stanie wytworzyć sam.

Aminokwasy są podstawowym budulcem mięśni. 

Białka zwierzęce są białkami pełnowartościowymi, co oznacza, że zawierają w swojej budowie wszystkie aminokwasy.

Białka roślinne są niepełnowartościowe, gdyż w ich budowie brakuje jednego bądź więcej aminokwasów egzogennych.

Białko dostarcza energii w ilości 4 kcal z 1 grama. 1 g białka = 4 kcal.

Podaż białka: dla zdrowego człowieka, jest to co najmniej 0,8 g białka na 1 kg masy ciała. Zaleca się aby 15% dziennej podaży energii pochodziło z białka.

U sportowców (szczególnie budujących dodatkową masę mięśniową) przyjmuje się, że zapotrzebowanie na białko jest większe i ustala się je na 1,5 g – 2 g białka na kg masy ciała (25-30% dziennej podaży kalorii). Niektórzy kulturyści stosują nawet 4 g, ale wiele wskazuje na to, że jest to nienajlepsze rozwiązanie. Dostarczanie zbyt dużych ilości białka (przy małym udziale węglowodanów i tłuszczy) obciąża nadmiernie nerki, oraz wątrobę.

Jeżeli masz chorą wątrobę, lub nerki skonsultuj się z lekarzem w sprawie możliwości zwiększenia przez Ciebie podaży białka.

Najlepsze źródła białka: chude mięsa – drób, wołowina, ryby, jaja, nabiał, rośliny strączkowe, orzechy.

Białka regulują metabolizm ponieważ budują enzymy i hormony.

Białka zwiększają termogenezę (dlatego między innymi wykorzystywane są w dietach odchudzających)

Białka odpowiadają za dotlenienie organizmu (hemoglobina).

1 2 3 4

Comments are closed.

Ta strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim może indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close