FROM THE BLOG

Odchudzanie

Temat odchudzania jest tematem mocno na topie od jakiegoś czasu. Dlaczego? Dlatego, że coraz więcej osób na całym świecie dotyka problem otyłości. Dlaczego kiedyś nie było tego problemu? A może był tylko media tego nie nagłaśniały? Może to jakiś spisek producentów suplementów diety na odchudzanie i sprzętu fitness? A może to tylko głupia moda?

Nie. To nie jest ani spisek, ani wina mediów. Kiedyś problemu otyłości po prostu nie było. Oczywiście, zawsze byli ludzie chudzi i grubi i średni, ale problemu na taką skalę jak teraz nie było.

Dlaczego? Fitness nie był taki popularny, ideał kobiecego piękna wcale nie był zbliżony do „wieszaka na ubranie”, nie było tylu suplementów diety na odchudzanie, więc dlaczego kiedyś tego nie było?

Są dwa główne powody tego stanu.

  1. rodzaj i ilość codziennej aktywności fizycznej
  2. jakość przyjmowanego pożywienia

 

Ad. 1.

Cofnijmy się trochę w czasie…tak kilka tysięcy lat;) brak samochodów (praktycznie jakiejkolwiek komunikacji), brak komputerów, biur, urzędów i wszystkich innych siedzących posad. Ludzie cały czas się ruszali. Wędrowali, polowali, budowali schronienia, gotowali, szyli skóry – ruch i wysiłek non stop.

Jak jest teraz chyba nie trzeba wyjaśniać.

Ad. 2.

Zostańmy w prehistorii. Mięsko z upolowanego zwierza, warzywko wyciągnięte z ziemi, owoc urwany z drzewa, czy krzaka. Brak nawozów, sztucznego dokarmiania zwierząt, leków i anabolików żeby kurki szybciej rosły, brak zanieczyszczeń. Pure natural. Samo zdrowie.

Jak jest teraz? Może wyjaśnię, bo niektórzy mogą żyć w nieświadomości. Sztuczne nawozy, gmo, anaboliki, chów klatkowy, chemia, wszędzie występujący cukier rafinowany w różnej postaci. To tak pokrótce.

Dlatego właśnie mamy problem otyłości na świecie. W dużej mierze jesteśmy winni sami sobie, ale usprawiedliwiając nas wszystkich – jesteśmy także świadomie truci przez wielkie korporacje. Dlaczego? Bo dla korporacji jesteś tylko chodzącym banknotem. To czy zachorujesz, czy nie jest mało istotne. I tak musisz jeść chory, czy zdrowy. A chory jeszcze nabijesz kabzę firmom farmaceutycznym.

Ok. Ale zostawiam ten wątek, bo trzeba by napisać całą książkę.

Wracam do odchudzania. Jak już wspominałem kilkukrotnie w moich innych wpisach, proces odchudzania jest dobrze zbadanym i przewidywalnym procesem. Wyjaśnię Ci pokrótce dlaczego tak jest i jaka jest moja wizja odchudzania.

Kliknij poniższy obrazek i zobacz jak wyglądają osoby o różnej zawartości tkanki tłuszczowej (to ma być tylko poglądowa grafika).

body fat kobiety i mezczyzni

Musisz wiedzieć, że norma zawartości tkanki tłuszczowej dla mężczyzn w wieku 30-34 to: 18-21% a idealny poziom to: 14,5-18% a dla kobiet norma to 23-26% a ideał to 20-23%. Co to oznacza? To oznacza, że zarówno wartości wyższe od wymienionych jak i niższe są dla organizmu pewnego rodzaju patologią i organizm dysponuje mechanizmami obronnymi, dzięki którym walczy z tą patologią. Głównym mechanizmem jest regulowanie tempa metabolizmu.

Niestety. Patologiczny stan zawyżonej wartości tkanki tłuszczowej jest o wiele łatwiejszy do utrzymania niż patologiczny stan zaniżonego poziomu tłuszczu :) 

Pytanie: Co więc musisz zrobić, aby Twój organizm mógł utrzymać odpowiedni dla siebie poziom zawartości tłuszczu?

Odpowiedź: Musisz mu tylko nie przeszkadzać. I to jest takie proste ;)

c. d. n.

W kontynuacji tego wątku napiszę o tym, jak nie przeszkadzać swojemu organizmowi w zachowaniu stanu równowagi i jakiego figla może wykręcić Ci Twój metabolizm jeżeli jesteś na wiecznej diecie.

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Ta strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim może indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close